Malediven

malediven-srilanka-travel

Landinformatie Malediven

De Malediven zijn een eilandengroep van ruim 1190 koraaleilanden gegroepeerd in een ring van 26 atols. U vindt hier de prachtigste stranden, kristalheldere wateren en een rijk onderwaterleven. Op de vele eilandjes vindt u de mooiste resorts, ideaal voor een schitterende strandvakantie of een onvergetelijke huwelijksreis!

De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is slechts een kleine 300 km².  Er zijn een kleine 400.000 Maldiviërs

Klimaat en weer op de Malediven

Alle eilanden van de Malediven kennen een tropisch klimaat. Over het algemeen is het er dan ook vrijwel altijd heet en vochtig. De temperaturen lopen hierbij overdag zo tussen de 30 en 32 graden Celsius. ‘s Nachts neemt de temperatuur iets af, maar blijft met met gemiddeld zo’n 27 graden Celsius nog steeds erg warm. Doordat de temperatuur op de Malediven erg hoog ligt, kan de gevoelstemperatuur oplopen tot wel 40 graden Celsius. Gelukkig zorgen de passaatwinden op de eilanden voor de nodige verkoeling. In het najaar vindt de overgang van het natte naar het droge seizoen plaats. Deze overgang gaat vaak gepaard met stevige winden.

Geografie van de Malediven

Geografisch gezien, bestaan de Malediven uit een kleine 1200 koraaleilanden. Deze eilanden zijn gegroepeerd in 26 eilandringen, die we atollen noemen. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is slechts een kleine 300 km², waar een kleine 400.000 Maldiviërs op woonachtig zijn. De vormen van de eilanden zijn hoofdzakelijk ontstaan door wind en erosie. 

De atollen van de Malediven liggen gemiddeld zo’n 1,5 meter boven zeeniveau. Doordat het hoogste punt van het land (op het eiland Villingili) op slechts 2,4 meter hoogte ligt, zijn de Malediven het land dat gemiddeld het laagst op de wereld ligt. Bovendien is het met zijn kleine 300 km2 het land met het kleinste landoppervlak van Azië.

Economie op de Malediven

Van oudsher drijft de economie van de Malediven vooral op de zee. Met name door een overschot aan vis, het gunstige klimaat en het ondiepe water dat van zuurstof werd voorzien door de stromingen, was de visserij honderden jaren lang de belangrijkste economische factor van het land. Nog altijd speelt de visserij hierin een belangrijke rol. Zo’n 20 procent van de bevolking van de Malediven is werkzaam in de visserij. Toch is het tegenwoordig niet meer de grootste bron van inkomsten van het land. 

Vanaf de jaren 70 trokken de Malediven steeds meer toeristen aan, vanwege het prachtige onderwaterleven dat het land biedt. Sindsdien is er op de Malediven steeds meer geïnvesteerd in het toerisme binnen het land. Tegenwoordig - zo’n 50 jaar later - zijn er op ruim 90 eilanden exclusieve vakantieresorts en hotels te vinden. Ieder jaar zijn er gemiddeld zo’n miljoen toeristen te vinden in deze resorts en hotels. Mede hierdoor is het toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten geworden voor de Malediven.

Munteenheid op de Malediven

Op de Malediven wordt er betaald met de Maldivische rufiyaa, die afstamt van de roepie. Er is onderscheid te maken tussen tussen de rufiyaa en de laari, die vergeleken kan worden met de eurocent: 1 rufiyaa is 100 laari.

Er kan op de Malediven gebruik worden gemaakt van de volgende munten: 1, 2, 5, 10, 25 en 50 laari, 1 en 2 rufiyaa. Naast de munten kan er met de volgende biljetten worden betaald: 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 rufiyaa.

Landinformatie Malediven

  • Hoofdstad: Malé

  • Aantal inwoners: 400.000

  • Oppervlakte: 300 km²

  • Taal: Dihevi

  • Klimaat: Tropisch

  • Religie: Islam

  • Tijd: Op de Malediven is het tijdens onze wintertijd 4 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3 uur later.

  • Regeringsvorm: Republiek

  • Munteenheid: Maldivische rufiyaa

  • Nationale feestdag: 26 juli

Neem contact op